Az üzleti élet normáinak megfelelő öltözködés nem jelent konzervatív és unalmas megjelenést, de vannak szabályok, amelyeket a nőknek is be kell tartaniuk.

Üzletasszonyra gondolva kosztümös, magas sarkú cipős, szigorú nő képe ugrik be mindenkinek. Pedig ennek ellenpéldájával egyre gyakrabban találkozhatunk irodaházakban. Áttetsző blúzok, hiányzó melltartók, feszülő ruhadarabok vonják el a férfi partnerek figyelmét a munkáról. Természetesen a két szélsőség között van az ideális megoldás: az üzleti öltözködés határain belül is lehet valaki nőies.

Giorgo Armani szerint a XX. század legnagyobb vívmánya az volt, hogy a nőket bevonták a munkába. Magyarországon az elmúlt tíz év hatalmas változásokat hozott, a nőknek még meg kell tanulniuk, hogyan éljenek külsejükkel a munkahelyükön.
Klasszikus határok

Üzleti öltözetben kell megjelennie a nőnek, ha irodában dolgozik, vagy valamilyen külső helyszínen – tárgyalás, vacsora – képviseli cégét. "Mindenkinek saját paramétereit figyelembe véve kell öltözködnie – mondja Schiffer Miklós sílustanácsadó, a Schiffer Consulting vezetője. - A nőknek munkakörükhöz, beosztásukhoz, korukhoz és fizikai adottságaikhoz kell igazítaniuk öltözködésüket."

Általános szabályok nem adhatók, de bizonyos korlátok és határok áthágása illetlen. A klasszikus elmélet szerint a nők szoknya- vagy nadrágkosztümöt hordhatnak. Ezeket kétféleképpen viselhetik: vagy valamilyen köztes ruhát vesznek a kabát alá, vagy azt közvetlenül a testen viselik. Az utóbbi inkább fiatalok számára ajánlott, mert igen kényelmetlen viselet, az idősebbeket már zavarhatja, azontúl alkatilag is inkább nekik felel meg.

A kosztümön kívül a komplé is megengedett az üzleti öltözködésben. Ebben az esetben ruhájuk felett színben és anyagban hozzá illő kabátot hordanak a nők. Ezenkívül kombinálhatják színben és anyagban eltérő szoknyáikat vagy nadrágjukat különböző kabátokkal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tilos a munkahelyen

  • Spagettipántos ruhát viselni.
  • Túlságosan kivágott, már nem sejtető, hanem feltáró felsőruházatot hordani.
  • Papucsot harisnyával hordani.
  • Olyan szandált vagy papucsot viselni, amelyből a lábujj kilátszik.
  • Éppen térd fölé érő szoknyánál rövidebbet hordani.
  • Szoknya alól bármilyen helyzetben kilátszó harisnyakötőt viselni.
  • Harisnya nélkül megjelenni.
  • Nadrágban megjelenni olyan üzleti rendezvényen, ahol a férfiak szmokingban vannak. 




Nem tilos, de inkább ne

  • Melltartó nélkül megjelenni.
  • Klumpában, papucsban tartózkodni az irodában.


A divat is beleszólhat

Korábban a divat nem lehetett hatással az üzleti öltözködésre, de ez az alapelv az utóbbi évtizedekben megdőlt. Az aktuális divat is betörhet az irodákba, persze nem minden korlátozás nélkül. A melltartó nélküli utcai megjelenés ma elfogadott, viselése az üzleti életben sem előírás, mégsem illik melltartó nélkül megjelenniük a nőknek a munkahelyükön.

"Korábban a neccharisnyát is tiltották a vállalatok, közönségesnek számított – mondja Schiffer Miklós. - Mivel ma nagy divat, szolid, kisszálú, szorosabb szövésű formája munkahelyeken is megengedett."

Szintén átalakultak a szokások a cipők terén. Korábban kizárólag körömcipőben járhattak a nők, ma már a csizma is elmegy. Nyári viseletben először a szandálnak sikerült beküzdenie magát az illő viseletek közé, mostanra a papucs ellen sincs kifogás. "Azért a lábujjaknak máig sem illik látszaniuk – világosít fel Schiffer Miklós. - Elől kivágott szandál vagy papucs ma is tiltott a nőknek az üzletben."

A divat ugyan befolyásolja a hordható színeket, de a neonszínek, a tűzpiros, az almazöld és a lila tilos az üzletszerű öltözködésben. Ez a megkötés sem mindig érvényes, a lila árnyalatai például egyre elfogadottabbá válnak. Ugyancsak a divat csapdája az, hogy a felkapott üzletek (Mango, Persona) tömegeket szolgálnak ki, és mivel sok nő nem tudja kombinálni ruhadarabjait, látszólag egyenöltözetben jelennek meg.


Két táska, apró sál, kevés ékszer

A nők különleges viszonyban állnak a táskájukkal, hajlamosak mindent belepakolni, ez az üzleti viseletbe nem illik bele. A szendvics és a rúzs mellől kihúzott dokumentumok nem keltenek jó benyomást az üzleti partnerekben. "Hordjanak egy kistáskát, melyben személyes dolgaikat tárolják és egy nagyobbat a céges iratoknak – javasolja Schiffer Miklós a nőknek. - Ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy egy táskával járjon, akkor egy nagy, több fakkos táskával tudja elkerülni személyes és munkajellegű tárgyainak keveredését."

Jelenleg nagy divat az ékszer, a nők rengeteg bizsut hordanak. A hetes aranyszabály azonban továbbra is érvényes: egy nőn legfeljebb hét ékszer lehet, s a fülbevaló párja már kettőnek számít. Nem szép szokás, ha egy ujjukon több gyűrűt hordanak: az ékszer tipikusan olyan kiegészítő, melyből a kevesebb több. "Szintén nagy divat most a kendő, de a nagy kendőket inkább kerüljék - tanácsolja Schiffer Miklós. - A kendőt lehet derékra, nyakra vagy a táskára kötni, de mindig kis csomóra!"


Minőség odafent

Minél magasabb pozíciót tölt be egy nő, annál jobban oda kell figyelnie ruháinak minőségére. "Nem kell különlegesen öltözködnie, de az általa hordott anyagok legyenek jó minőségűek, viseljen több selymet, kasmírt – ajánlja Schiffer Miklós. - Ezen a szinten már példaként szolgál alkalmazottainak." 

Elegáns ruházat>>

Forrás: fn.hu

Szólj hozzá!

Bookmark and Share

Címkék: ing divat elegáns nyakkendő nadrág kosztüm öltöny

A bejegyzés trackback címe:

https://divathaz.blog.hu/api/trackback/id/tr442078826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása