Az üzleti tárgyalásra való felkészülés legfontosabb pontja annak eldöntése, hogy mi a pozíciónk tárgyaló partnerünkkel szemben.

Amennyiben a felek között egyértelműen alá-fölérendeltség mutatkozik és mi vagyunk domináns helyzetben, sokkal többet engedhetünk meg magunknak, perzse csak ha akarunk.

Erősebb tárgyaló pozícióban eldönthetjük, hogy öltözetünkkel, megjelenésünkkel milyen üzenetet szeretnénk közvetíteni partnerünk felé. Hagyományos, konzervatív üzleti öltözékben (sötét öltöny, világos hosszúujjú ing, harmonizáló nyakkendő) profizmusunkról, magabiztosságunkról tehetünk tanúbizonyságot. A kifogástalan öltözékkel megmutathatjuk, hogy urai vagyunk a helyzetnek, tárgyalási pozíciónk szilárd, magabiztosságunkhoz kétség sem férhet. Amennyiben mi vagyunk a fogadó fél (domináns szerepben ez gyakorta előfordul) és zakónkat levetjük - vagy eleve így fogadjuk tárgyaló partnerünket - sugallhatunk barátságos megközelítést, a dominancia tompítását mivel a zakó levételével kvázi közelebb engedjük partnerünket az intim szféránkhoz.
A levetett zakónak lehet azonban egyéb üzenete is, amit nem csak öltözékünkkel, hanem viselkedésünkkel is erősíthetünk, tompíthatunk. Kifejezheti például munka intenzitásunkat, elfoglaltságunkat ("épp csak most keltem föl az asztalomtól, félbeszakítottam munkámat, hogy fogadni tudjam önöket"), vagy célorientáltságunkat ("nálam a külsőség nem számít annyit, halljuk a lényeget"). +

Figyelem! A levetett zakónak lehet negatív üzenete is, mivel azt is sugallhatja, hogy erőfölényünkkel élni kívánunk (pl. ha mi zakó nélkül ülünk le tárgyalni és nem kínáljuk fel ezt a lehetőséget tárgyaló partnerünknek).

Forrás: nyakkendőfutár
 

Szólj hozzá!

Bookmark and Share

Címkék: nyakkendő fölény zakó öltöny

A bejegyzés trackback címe:

https://divathaz.blog.hu/api/trackback/id/tr602293793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása