Megjelenésünkkel kifejezzük az egyéniségünket és a céget amit képviselünk. Tehát aki üzleti-, hivatalos tárgyalásokat folytat magyar és külföldi vendégekkel, azoknál az öltözködés nem csak magánügy.

"Az alkalomhoz illő öltözködés sokak számára megtévesztő, a speciális alkalmi ruhákon nem a különleges nagyestélyik értendők, hanem az alkalom különlegessége kap hangsúlyt."

Az ápolt tiszta külső, az általános műveltség része, civilizációs követelmény. Ha valaki igényes az öltözködésére, arról egy olyan pozitív kép tükröződik, amelyben feltételezik, hogy az illető a munkáját is igényesen végzi. Az öltözködés mindig az alkalomhoz igazodik.

Nem egyszerű eligazodni azon, hogy mi az "alkalomhoz illő" öltözködés, mert a túlöltözöttség visszatetsző, az alulöltözöttség hozzá nem értést árul el.

network.hu


A megszokott irodai öltözék neve üzleti öltözet, angolul business look. Vajon mitől elegáns egy férfi öltöny? Attól, hogy  jó minőségű anyagból, finom tapintású, lehetőleg gyűrődésmentes, természetes vagy kevert szálas szövetből készül.

Férfiaknál alapviselet az öltöny és a nadrág-zakó összeállítás mindig inggel és nyakkendővel. A hivatali öltözéknek nincs ünnepi jellege, az öltöny tipikusan városi viselet. A cipő színe a ruha színéhez igazodva lehet barna vagy fekete.

A férfiak egy- vagy kétsoros zakót viselnek. Az alaptípus az egysoros, háromgombos zakó, melynek gombja időnként nyitva tartható.

De látogató fogadásakor, üdvözlésekor, pohárköszöntő elmondásakor, kitüntetés átvételekor az egysoros zakó középső gombját mindig be kell gombolni.


A kétsoros zakónál, a zakó gombját mindig begombolva kell hordani, mert a fazonja miatt "libeg" a test mellett, ami nem elegáns. Természetesen ha leülnek, akkor mindkét zakó gombja kigombolható.

Az ing az legyen tiszta pamut, alatta illik trikót hordani, lehetőleg ne is látszódjon.

Az ingnyak fazonja megint ízlés dolga. Van aki a klasszikus kent gallért kedveli, mások a legombolt nyakú gallért, ez kicsit sportosabb. Ami elegáns, az a hátraszabott ugynevezett "cápagallér".

Régen úgy tartották, hogy a nyakkendő és a díszzsebkendő azonos mintázatú legyen. Ma már ez eltérő is lehet. A lényeg az, hogy a színvilága legyen azonos.

A csokornyakkendő is elegáns, van olyan férfi akinek kifejezetten jól áll az egyéniségéhez.


A hagyományos, boka feletti 2-3 centis zokni nem elegáns. Viseljenek féllábszár középig érőt vagy térdzoknit.A lényeg, hogy soha ne kandikáljon ki a zokni és a nadrág szára között a férfi szőrös lábszára!


A férfiaknál az öltözet színárnyalata általában az évszakot követi. A magyar gyakorlat szerint ünnepélyes alkalmakon viselet a sötét ruha,de nem feltétlenül egyszínű, tiszta fekete.


A megjelenés további apró elemei a szemüvegtok, a toll, a névjegytartó, a pénztárca és az óra. Itt a minőségen nagy hangsúly van.

A meghívók jelzései segítenek eligazodni a különböző alkalmakon elvárt viseletre vonatkozó szabályokban.

Ha az olvasható a meghívón, hogy az öltözék "informális", az minden olyan délelőtti vagy délutáni rendezvényre vonatkozik, amelyen nincs semmiféle utalás az öltözködésre vonatkozóan. A férfiak hivatali öltözéke erre megfelelő pl. a hivatalos nemzetközi tárgyaláson.


A formális öltözék, az ünnepélyesebb, sötétebb tónusú öltözéket jelent. Fogadáson, jegyzőkönyv aláírásánál, kiállítás megnyitása alkalmával stb. hordható viselet.

Ünnepélyes viselet minden esti, illetve diplomáciai rendezvény.

Ha a meghívón a nyakkendő színével történik az öltözetre vonatkozó előírás, akkor ezek a félünnepélyes és ünnepélyes alkalmakon a következők lehetnek:
 

 

  • black-tie /cravate noire / jelzés fekete csokornyakkendőt jelent, amit szmokinghoz viselnek a férfiak. A hölgyek ilyenkor kisestélyit vagy hosszú ruhát vesznek fel.


  • white-tie / cravate blanche / jelzés fehér csokornyakkendőt jelent, amit a férfiak frakkhoz viselnek. A hölgyek ilyenkor estélyi ruhát, báli ruhát vesznek fel.


Ha társunk kíséretében megyünk el bármilyen rendezvényre, illő hasonlóan elegánsan megjelenni. A partnerünknél ne legyünk kevésbé jólöltözöttek.


Összefoglalva:
érdemes az öltözködésre vonatkozó ajánlásokat figyelembe venni, mert az öltözködésre általános recept nincs. Az elegancia nemcsak a ruházatot jelenti, hanem annak viselési módját is. Az elegancia lehet adottság, de meg is tanulható!

 Elegáns öltözet >>

 

 

Forrás: taboo-hungary.eu

 

Szólj hozzá!

Bookmark and Share

Címkék: irodai elegáns öltözködés kosztüm öltöny öltözet

A bejegyzés trackback címe:

https://divathaz.blog.hu/api/trackback/id/tr342121456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.