Az öltözködés mindent elárul az emberről. Egy rosszul kötött nyakkendő, egy gyűrött ing, vagy a zakó hiánya gyakran sokat dob a latba egy elbocsátás vagy céges döntés során. Görög Ibolya protokoll szakértőt arról kérdeztük, melyek az elegáns üzleti öltözködés kritériumai.


Görög Ibolya 1987-1999 között a Miniszterelnöki Hivatal protokollosa, majd protokollfőnöke volt, azóta felnőtt képzéssel foglalkozik, ennek megfelelően hitvallása a precíz, pontos és igényes viselkedés és öltözködés, amellyel megtiszteljük a többi embert és önmagunkat egyaránt. A szakértő válaszol.

• Az üzleti öltözék legfontosabb kritériuma, hogy a "tanult embert" tükrözi - aki nőből van, vagy aki férfiból van. De nem a nemi jellegre teszi a hangsúlyt. A férfiak esetében ez feltétlenül az ing, nyakkendő, szövetnadrág, zakó, lehet öltöny is. Az ing legyen világosabb színű, mint a zakó. A fekete ing harsogóan 'alvilági' üzenetet hordoz. A nőknél a legtökéletesebb a kosztüm blúzzal, vagy szoknya, top, blézer - az "örök hármas". Szerencsésen egészíti ki a női ruházatot a sál, kendő. A nadrág nem minden üzletfélnél elfogadott, például francia, olasz, spanyol partnernél inkább mellőzzük. Ha a nadrág mellett dönt az üzletasszony, akkor az legyen mindig szövetből és elegánsan szabott,
feltétlenül külön sarkú (tehát nem teletalpú) cipővel és csípőt eltakaró blézerrel, blúzzal. Kerüljük a feltűnő mintákat. Az üzletasszony soha nem lehet papucsban.

• Mire figyeljenek a hölgyek az öltözködésben? Vannak-e alapvető szabályok, amelyekre ügyelniük kell?
• Az üzleti életben a szerepünk elsősorban nem a Nő kommunikálása. A hangsúlyt a tudásunkra kell helyezni, a nőiesség megtartásával. Javaslom, hogy olyan frizurát válasszunk, amelyik a homlokot szabadon hagyja (ugye a "tudás helye"). A hosszú haj soha ne lobogjon. Nem árt egy kis smink. A kezünk legyen ápolt, de a körömlakk ne legyen feltűnő színű. Ne hordjunk sok ékszert - sőt, minél kevesebbet. Használhatunk jó minőségű bizsut is. Csizmába, bokacsizmába ne maradjunk, ez azt jelenti, hogy most érkeztünk, vagy már mennénk haza. Elegáns a vékony talpú, nem túl magas sarkú cipő. Még nyáron sem hordjunk minden lábujjat látszódni engedő szandált. Nyáron hétköznap, ha a lábunk szép barna, szőrtelen és a sarok is ápolt, nem baj, ha nem hordunk harisnyát, de fontosabb tárgyalásra, ceremóniákra kell. A szoknya érjen a térdig, a vállunkat soha ne hagyjuk szabadon. Legjobb például nyári nagy melegben egy vékony pántos ujjatlan felső és rá egy kigombolt, könyékig érő selyemblúz. A kézitáskánk legyen kicsi és hordjunk mellé bőr irattartót, esetleg női aktatáskát.

• Fontos-e a kiegészítőkre ügyelni?
• A kiegészítők nagyon fontosak. Ugyanaz a kosztüm toppal három féle sállal már három különböző öltözet. A selyemsálak, kendők nagyon öltöztetnek. A kiegészítők - határidő napló, irattartó, táska, cipő, pénztárca stb. - bőrből legyenek. A tollunk is árulkodik - soha ne hordjunk műanyag tollat, még ha hajlamosak vagyunk elveszíteni is.

A férfiak esetében milyen öltözködési szabályok vannak? Manapság egyre több férfi nem visel nyakkendőt, az öltöny viselése pedig még annál is ritkább...


• Hétköznap, ülve az irodában, üsse kő, vegye le a nyakkendőjét. De tárgyalásra mindig zakó-ing-nyakkendő viselése a kötelező. A nyakkendőnek az övkorcot még el kell takarni, se hosszabb, se rövidebb ne legyen. Mellényes öltönyt csak rövid ideig lehet hordani, mert ránk melegszik. Az ing-mellény látvány slampos, 'még nincs felöltözve', vagy 'most vetkőzik' üzenete van. Férfiak ne hordjanak ékszert - ami megengedett, a karikagyűrű vagy a végzettséget jelölő vagy családi pecsétgyűrű, karóra, ami lapos és ha lehet, bőrszíjas. A férfiaknál is fontos az ápoltság - a borostás arc 'macsós', nem a tanultságra engedi a hangsúlyt.

Főleg férfiak részéről többször felmerül a kérdés a névjegykártya-tartó problematikája kapcsán, hogy ajánlott-e és ha igen, milyen névjegykártya-tartót illik hordani férfiak és nők esetében és hol illik tartani?
• A névjegytartók millió variánsa létezik - de mind, hogy úgy mondjam, 'kétkezes', tehát nem könnyű a kezelése. Lehet az irattartó belső zsebében is, irattárcában is - a lényeg, hogy ne
gyűrődjön meg. Ha mégis tartót használunk, az legyen bőrből vagy fémből.

Milyen színek viselését ajánlja hölgyek/férfiak számára különleges alkalmakkor és hétköznap?
• A színekben is legyünk kicsit konzervatívak - különösen a pénz- és értékpiac közelében dolgozók. A férfiaknak a szürke árnyalatai mindig jók, ne hordjon egy férfi élénk színeket. A sötét öltönyt - amit fehér inggel kell viselni, ha előírás-szerűen ez a kötelező - vagy napközben ceremóniákra, vagy 18 óra után kezdődő rendezvényekre javaslom. A nőknél azért két semleges szín mellett legyen egy élénk - például szürke kosztűm, fekete top és vaniliasárga sál. A nők a 18 óra utáni rendezvényekre, például fogadásra - hordhatnak élénk színeket, merészebb szabású ruhákat is - de soha ne felejtsük el, nem csak a hibátlan alak számít, de a kor is!

Esetleg van valamilyen fortély, ami a kicsit teltebb hölgyek/urak öltözködésében segíthet?
• A teltebb férfiak inkább csokornyakkendőt hordjanak, mert nehéz hosszúra kötni a nyakkendőt (ugye, hogy az övkorcot takarja). A gyapjú és a kasmir anyagok téli vagy sportosabb zakóhoz valók, pl. vadászaton.. A legelegánsabb a selyem nyakkendő. Mintázatában a konzervatív a zsakard, aprómintás. A csíkos zömmel klubnyakkendő, óvatosan.
Keskeny archoz, nyúlánk alkathoz lehet keskeny nyakkendő, de korpulensebb, széles arcú férfi jobb, ha klasszikus széles nyakkendőt hord.
A nyakkendő csomózása sokat elárul - mikor leveti, ki kell csomózni és felvételkor újrakötni, a többször viselt nyakkendőcsomó stílustalan, az anyag egy helyen feszül és piszkolódik.

A konzervatív a keskeny, apró csomó, az olaszos a szélesre szabott és nagy csomóval megkötött. De a csomónak illenie kell az ingnyakhoz és a zakó reverjéhez is. Az un. kent gallérhoz, ami párhuzamosan inkább lefelé áll, furcsa a széles csomó, az-az un. cápanyakú inghez jó, ezt széles arcú férfiak ne hordják.

A nyakkendő bélése is befolyásolja a csomót, mert minél vastagabb a selyem alatt a bélés, annál szélesebb és határozottabb a csomó.
A nyakkendő alsó szárát kell erősen meghúzni, ettől megszorul a csomó és kialakulnak a csomó alatti ráncolatok, ezek befolyásolják a külső képet. Minél szorosabb a csomó, annál határozottabbak a kialakult ráncok és ezáltal elegánsabbak.

Határozott, éles arcvonal - cápa vagy kent-gallér széles, vastag csomóval.
Kerek arc, rövid nyak - kent gallér, keskeny, hosszúkás nyakkendőcsomóval
Hosszúkás, keskeny arcforma: cápa vagy kent gallér, hosszúkás csomóval
Magas homlok, hosszú nyak és arc, erős áll: a cápa gallér, mert szélesíti az arcot és rövidíti a nyakat.

A divat követése? Ahogy II. Erzsébet mondta, "ha nem rohansz a divat után, nem tudsz kimenni belőle". Tehát ne legyünk naprakészek, de ne is divatjamúltak.

"Az örök elegancia egy kicsit konzervatív"

 

Elegáns öltözet>>

 

 

 

 

Forrás: proclean.hu

Szólj hozzá!

Bookmark and Share

Címkék: férfi divat női elegáns ruházat kosztüm öltöny öltözet gallér alakalmi

A bejegyzés trackback címe:

https://divathaz.blog.hu/api/trackback/id/tr122121522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása