JoyDivat 2010.06.18. 08:00

A jó megjelenés

A jó megjelenés első velejárója az öltözék. A mai magyar szokások eléggé elütnek a történelmi hagyományainktól és az elvárható normáktól. Európát valaha megajándékoztuk az úgynevezett vitézkötéssel, a ruhák gombolhatóságával. Régi kosztümös filmekben ma is látható, hogy évszázadokon át mennyire divatos és praktikus viselet volt. Ma a divat után szaladva mindenféle ránk nem való, és viselhetetlen ruhadarabot magunkra aggatunk. Az öltözködésnek is vannak bizonyos szabályai.

Törekedjünk az ízléses öltözködésre

A jó ízlésű ember idegenkedik a hivalkodástól, és a kirívótól. Gyakran látni lányokat, asszonyokat lehetetlenebbnél-lehetetlenebb kreációkban járni. Legjobb ruhadarabjaikat hordják, de nem a megfelelő összhangban. A csinos öltözet a művészien megkomponált képet juttatja eszünkbe, ahol minden a helyén van.

Jó vagy rossz, ízlésről árulkodik nemcsak a jól összeválogatott ruha, hanem a gondozottság is.
A hiányzó inggomb, a pecsétes ruha egy agglegény számára sem megbocsátható. A tiszta gondozott ruha fontos része a megjelenésünknek.

Nem illik mindig ugyanabban a ruhában járni. Legalább kétnaponként váltsuk a ruházatunkat.
Ne járjunk mindig ingpulóverben, pulóverben, vagy - a ma oly "divatos" - edzőruhában. Viseljünk időnként inget, nyakkendőt bármi legyen is a foglalkozásunk.
Igazi férfihoz nem illenek a rikító színek és a bizarr formájú ruhák.

A ruha kövesse a test vonalát, minden túlzó hangsúly nélkül. Színe legyen összhangban az ing, a nyakkendő, a cipő, a kabát stb. színével. Nem illik sötét színű ruhához világos, vagy fehér zoknit, és cipőt viselni. A nyakkendő színe és mintázata harmonizáljon a ruha színével és mintázatával. Régen meg volt határozva, hogy mikor melyik ruházat hordható, pl. Szalonöltönyt (szmokingot, frakkot) délelőtt nem volt illendő hordani. Hálóköntös csak este, családi körben és esetleg reggel a reggelinél viselhető.
A komplett ruházatot a kesztyű és a kalap (kendő) egészíti ki. Ezek mindig feleljenek meg a ruha színének.

Nőknél elvárás, hogy a cipő, a táska színe egyezzen meg, hűvösebb időben pedig a többi kiegészítőnek - kalap, kendő, sál - is harmonizálni kell egymással. A régi szabály mely szerint egy úrinő nem járhat az utcán soha kesztyű, vagy harisnya nélkül, mára már elavultnak tűnik.

A kalapviselés alapvető szabályai: általában felöltővel viselendő, sem homlokba borítva sem nyakszirtre tolva nem helyes a viselete.
A cipő színe és anyaga igazodjék a ruha színéhez és anyagához, és mindig tiszta és jó állapotban legyen. Vendégségbe, társaságba, különleges alkalomra, nem illik pulóverben, ingben...stb megjelenni. Ilyenkor illendő a tisztes öltözet, amely lehet nyáron: világos nadrág, világos cipő, sötét zakó, vagy ezek fordítottja. Esős időben elegáns az esernyő, vagy ballon. Télen: sötét ruha, fekete cipő, felöltő, kalap, vagy sapka, kesztyű.

Az ékszer

A nők annyi ékszert viseljenek, amennyi ruhájukat díszíti, kiemeli annak színét és formáját. Színben harmonizáljon a ruhával.

A férfiak kezén általában csak egyetlen ékszer az elfogadott, pl. Jegyűrű, pecsétgyűrű. Hordhat még óraláncot, értékes gombot, vagy nyakkendőtűt, esetleg karláncot.

 

Elegans öltözet>>

Forras: miillik.hu

Szólj hozzá!

Bookmark and Share

Címkék: ruha ekszer öltözet zako elegans

A bejegyzés trackback címe:

https://divathaz.blog.hu/api/trackback/id/tr452093064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása