A mindennapi öltözék állandó darabjainak viselete sokszor kiáltóan árulkodik a valódi jó ízlés meglétérõl, illetve annak hiányáról.

A fehérnemû természetesen legyen mindig naponta váltott és frissen mosott. Az ún. alsónemû soha ne látszódjon. Nem vall finom ízlésre a blúz alól kitetszõ eltérõ színû melltartó, a szoknyán, nadrágon áttûnõ bugyi körvonala, a feszülõ ing gombjai között kikandikáló szõrzet stb. (A férfiaknak ajánlott az ing alatt atlétatrikót viselni, mert melegben, majd a hideg, hûvösebb légkondicionált helyiségben véd a hirtelen hõingadozástól, és esztétikusabb is, mint az ing alatti szõr látványa.)

A harisnya viselete protokolláris alkalmakkor kötelezõ. A testszínû harisnya minden alkalomra megfelel, de mindenképpen diszkrét legyen, esetleg fekete, a cipõ és a ruha színével harmonizáljon. Egész napos programhoz ajánlatos a táskába pótharisnyát tenni, mert lefutott szemû harisnyában civilizált nõ nem látható.

Az egyik kereskedelmi tévécsatornán a báli öltözék volt a téma. A meghívott divatszakértõ részletesen elmagyarázta, hogy miben különbözik a kisestélyi a nagyestélyitõl, melyek a nagyestélyi jellemzõi, eközben a felvonult manökenek "illusztrálták" az elmondottakat. Nagyestélyiben, harisnya nélkül, nyári szandálban?!

A zokni mindig sötét legyen, simuljon bele a cipõ és a nadrág színeibe. Szövetnadrághoz semmiképpen sem ízléses fehér vagy rikító színû zoknit húzni. (A vastag, fehér, élénk színû zokni farmerhez, edzõcipõbe, sporthoz illik.) Leüléskor ne látszódjon ki a lábszár, tehát ne bokazoknit, hanem megfelelõ hosszúságú zoknit viseljen. Kerülje a lábizzasztó mûszálas zoknit.

Ajánlatos bõrcipõt hordani, mert a mûbõr egészségtelen és nem elegáns. A lábbelit naponta váltani kell, hogy kiszellõzzön. A férfiak szövetnadrághoz, öltönyhöz vékony bõrtalpú cipõt viseljenek, a vastag bõr- vagy gumitalp nem elegáns. A protokollban a férfiak kizárólag fûzõs cipõt vesznek fel, de ünnepi alkalomra sem illik a csatos, makkos, bebújós lábbeli. (Nyári, mondjuk homokszínû öltönyhöz sem elegáns a világos cipõ; barna zokni, barna cipõ illik hozzá.) A fehér, a világos színû, a vászon, az edzõcipõ szabadidõs, sportos alkalmakra való.

A nyakkendõ hossza a derékszíj alá érjen, a zakó és az ing színével harmonizáljon. A protokollban követelmény, az etikettben elegánsnak számít a diszkrét összeállítás, és kerülendõ a meghökkentõ legújabb divat. A nyakkendõt kizárólag begombolt ingnyakra kötik meg.

Az ing halvány színû vagy vékony csíkos, de ha ünnepi, illetve protokolláris alkalomra öltözik a férfi, akkor csak fehér lehet. A hosszú ujjú ing mandzsettája egy centiméterre kilátszik a zakóból. A nyakkendõ alatt az ing legfelsõ gombját kötelezõ begombolni! Élénk színû, kockás, mintás ing szabadidõben viselendõ, nem illik hozzá zakó, nyakkendõ és a legfelsõ gombot nem szükséges begombolni. Ha V nyakkivágású pulóvert vesz az ingre, akkor nyakkendõt kössön hozzá, a kerek nyakú pulóverhez nem kell nyakkendõ, ebben az esetben az ing gallérja a pulóver alatt marad.

Mellény viselhetõ az azonos anyagból készült zakó alatt, de nem lehet sokkal magasabban gombolódó. Hosszú ujjú inggel hordja, és a zakót ilyenkor ne vegye le. A vastag, kötött mellény nem része a hivatali öltözéknek.

A nadrág dereka - jól öltözött férfin - a derekán van (nem lóg le a combok, térdek közé), a szára nem harmonikázik, a cipõ sarkáig ér. A zsebek nincsenek kitömve, nem csörög benne kulcs, aprópénz stb.

A zsebkendõ - elegáns embernél - textilbõl készült, vasalt, összehajtogatott. A zakó jobb belsõ zsebébe helyezendõ (a nadrágzsebet kitömõ, összegyûrt zsebkendõ a rendetlenség jele). Társaságban kissé elfordulva, hangtalanul használja, és összehajtogatva tegye a helyére. A papírzsebkendõ a mindennapi életben praktikus, de egyszeri használat után a WC-ben a helye, mert zsebre tenni, és újra elõvenni gusztustalan.

A táska, pénztárca, irattartó hibátlan, tiszta, lehetõleg azonos bõrbõl készült legyen. Ez vonatkozik az utazáshoz való kézitáskára, bõröndre is. (A csomagolás, a csomagok színvonala jellemzi tulajdonosát, hivatalos úton a munkáltatót is. Reklámszatyorba nem csomagol választékos ízlésû ember.) A bõr aktatáska elegánsabb, mint az ún. diplomatatáska, ami hordható, de csak ha öt centiméternél nem mélyebb (hacsak nem utazóügynök benyomását kívánja kelteni az illetõ).

Elegáns öltözet >>

Forrás: ugyvezeto.hu

3 komment

Bookmark and Share

Címkék: ing divat elegáns nyakkendő nadrág zakó öltöny

A bejegyzés trackback címe:

https://divathaz.blog.hu/api/trackback/id/tr752072831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása