A férfiak számára az évszakhoz illő öltöny, zakó lehet ideális viselet. A  hölgyek könnyű nyári vászonnadrágokkal is helyettesíthetik a harisnyát, ám az átlátszó viselet nyáron sem megengedhető az iroda falai között. A nőknek a kánikulában sminkjükre is fokozott figyelmet kell fordítaniuk.A megfelelő nyári munkahelyi viseletekről Kiss Irén öltözködési tanácsadót kérdeztük.

Perzselő kánikula, a hőmérő higanyszála az egekben, a munkavállalók esze pedig a réges-régen az előre betervezett nyaraláson jár. Sokan ilyenkor az öltönyt, a kosztümöt börtönként, a munkahelyeken megkívánt öltözködési protokollt pedig kényszerként élik meg. Ám a munkanapok alól a rendkívüli hőhullám sem adhat felmentést.

Férfiak: Nyáron megengedhető a rövidujjú ing


A teremtés koronái nyári munkahelyi öltözékük összeállításánál könnyebb helyzetben vannak, mint kolléganőik. A férfiak számára egy könnyű, nyári vászonnadrág, ing, és egy, az évszakhoz illő öltöny ideális megoldást jelenthet. Bár az etikettel szigorúan ellenkezik a rövid ujjú férfi ingek viselése, kánikula idején nyugodt szívvel eltekinthetnek a protokolltól. A nyakkendő, zakó viselete akár közös megegyezés tárgya is lehet.

Nyáron is tilos a rövidnadrág

A rövidnadrág ezzel szemben elfogadhatatlan: a tiszteletet a legperzselőbb kánikula idején is illik megadni a tárgyalópartnereknek. Az elvárás pozíciónként, munkaterületenként is változhat. A műszaki, mérnöki területen dolgozók megengedhetik maguknak a lezserebb ing- farmer összeállítást. Ám a pénzvilágban, a jogi szférában évszaktól független íratlan szabály az öltöny viselése.    

Nők: Áttetsző ruhadarabokat ne!

Bár a nők színesebben, változatosabban öltözködhetnek, sokszor éppen ők nem akarnak tudomást venni a legalapvetőbb szabályokról sem. Sokan hajlamosak elfelejteni: az öltözködés alapját a megfelelő minőségű, formájú fehérnemű jelenti. Kinyúlt, kihízott, kopott darabokat ezekből sem illik viselni. A vékony, áttetsző nyári anyagok legnagyobb veszélye: bizonyos fénytörésnél óhatatlanul átlátszik a fehérnemű sziluettje. A munkahelyen áttetsző ruhadarabok viselése ezért nem ajánlott. Nem árt nyomatékosítani: a megfelelő szőrtelenítés az ápoltság alapja.

Egyre kedveltebbek a könnyű, nyári szövetnadrágok

Egyre divatosabbak, közkedveltebbek a könnyű, nyári szövetnadrágok. Ezek a kényelmes viseletek-miközben a kötelező nejlon-harisnyaviselés alól is mentesítik a nőket- térdig érő változatban is hordhatóak az iroda falai között.

Topot csak rövidujjú blézerrel ...

Topot is viselhetnek a nők, amennyiben megfelelő, rövid ujjú, könnyű vászon blézer kerül fölé. Ám a kombiné; -és spagettipántos topok és pólók, az átlátszó felsők, szoknyák nem ajánlottak a munka világában. Az elöl zárt cipő nyáron is kötelező viselet. A munkahelyi öltözködés másik kényes pontja a színösszeállítás. A divatirányzatnak megfelelően szinte minden szín és árnyalat megengedett, de a rikító színeket, a harsányságot kerülni kell.

A nők tárgyalóképes megjelenése érdekében a hajat mindenképpen ajánlott feltűzni. A perzselő kánikula idején a sminkelésre vonatkozó szabályok is némileg módosulnak. Nagy forróságban a zsíros, folyós sminkanyagok használatát feltétlenül mellőzni kell. Ezzel különösen azoknak kell tisztában lenniük, akik valamelyik izzasztó tömegközlekedési eszközzel utazás után érkeznek meg egy-egy tárgyalásra.  Nem árt, ha  a nők ebben az időszakban eltekintenek a teljes sminktől és csak a vízálló szempillaspirál és némi  ajakrúzs használatára  szorítkoznak. A smink állapotát, épségét a hőségben fokozottabban kell ellenőrizni.

Ékszerek: néha a kevesebb több

Az ékszerviselés is vethet fel bizonyos kérdéseket. Több darabból álló kollekció esetén sem kell minden egyes darabot egyszerre viselni: sokszor a kevesebb a több.
Mint mindennek, így az öltözködésnek is határozott üzenete van. Ne adjunk tehát okot szakmai kompetenciánk megkérdőjelezésére ellentmondásos megjelenéssel ...

Elegáns kosztüm, öltöny >>

Forrás: origo.hu

Szólj hozzá!

Bookmark and Share

Címkék: ing fehér ruha elegáns nyakkendő öltöny mellény frakk

A bejegyzés trackback címe:

https://divathaz.blog.hu/api/trackback/id/tr932068307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása